26 Nisan 2016 Salı

FESLEĞEN SOSLU TROFIE MAKARNASI - Ev Yapımı

32. Bölüm: FESLEĞEN SOSLU TROFIE MAKARNASI - Ev Yapımı

Merhabalar... Sizlerle bu bölümde İtalya'nın Liguria bölgesinden, 'Trofie' tarifi 
paylaşmak istiyorum. İrmikle ve/veya unla hazırlanan, yumurtasız bir hamuru var.
Fesleğenli sos ile servis edilebileceği gibi, yeşil fasulye ve patates ile birlikte 
haşladıktan sonra sos ilave etmek de mümkün. En önemlisi, evde kolayca
hazırlayabilirsiniz. Hamur açma makinesine ya da merdaneye gerek yok. 
Öte yandan, 'Trofie' hazırlamak çocuklar için de çok eğlenceli olacaktır :)


MALZEMELERİMİZ:

1 Kupa Un + 1 Kupa İrmik
1/2 Kupa Su
2 Patates
250 gr. Yeşil Fasulye
1 Kase Taze Fesleğen Yaprağı 
(ya da Reyhan)
3 Çorba Kaşığı dolusu Çam Fıstığı
100 gr. Eski Kaşar (ya da Parmesan)
1/2 Bardak Zeytinyağı
Sarımsak
Tuz, Karabiber

YAPILIŞI:

Büyük marketlerde, hazır Trofie bulmak mümkün, ama ev yapımının yerini 
tutmuyor bizzat denedik :) 
Bizim şahane Trofie'mizin hamuru için...:)
1 kupa un ile 1 kupa irmiği rondoya alın. 
1 tutam tuz ekleyip, kuru malzemeleri rondoda şöyle bir karıştırın.
En son 1/2 bardak su ekleyip, hamur bir araya gelene dek az biraz rondodan geçirin.
(Rondonuz yoksa elde de karıştırabilirsiniz.)
Tezgahı ve ellerinizi unladıktan sonra hamuru tezgaha alın.
Saatinizi 8 dakikaya kurun, ve hamuru yoğurma çalışmalarına başlayın :)
İçe doğru katlaya katlaya yoğurun sonra döndürüp aynı işlemi uygulayın. 
Avuç içlerinizi kullanın ve 90 derece açıyla hep aynı yöne döndürün.
Ya da nasıl biliyorsanı öyle yoğurun gitsin :)
Gerektikçe tezgaha yeniden un serpebilirsiniz.
8 dakikanın üstüne, ben birkaç dakika daha yoğurdum. Hamurum da yoğurdukça 
güzelleşti :)
Yoğurduktan sonra sarıp sarmalayıp, en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
Bu arada, fesleğenli sosumuz için, çam fıstıklarını 3-4 dakika boş tavada 
karıştırarak kavurun.
Fesleğenlerin saplarını koparın ve yaprakları yıkayın, biraz sulu bırakın.
Kaşar peynirini rendeleyip, bu sosu bir havanda da hazırlayabilirsiniz.
Rondonuz varsa, canınız da kaşar rendelemek istemiyorsa...:) 
İlk iş kaşar peynirini rondodan geçirin. 
Çam fıstıkları ve fesleğenleri ilave edin.
Sarımsak, (ben 1 büyük diş koydum) azıcık tuz (varsa deniz tuzu) 
karabiber ekleyin ve tekrar çekin.
En son 1/2 bardak zeytinyağı ekleyip, kenarlarını kaşıkla sıyırın ve son kez rondodan çekin.
Kaseye alın ve fesleğen sosumuz tamam :)
Makarnamıza hazırlık için, büyükçe bir tepsiye temiz bir mutfak bezi serin.
Hamuru dolaptan alın, 1-2 dakika yoğurun.
Bıçakla 8 eşit parçaya bölün. Hamur kurumasın diye 1 parça ayırın, 
kalanını streç filme sarın. 
Hamuru önce elinizde kalın bir silindir haline getirin. Ardından tezgaha alın ve avuçlarınızı kullanarak inceltmeye ve uzatmaya başlayın.
Silindiri ortadan kesin, kestiğinizi uzatmaya başlayın.
Sonra da bezelye büyüklüğünde parçalara kesin.
Parçalardan birini avucunuzun içine alın. 
Avuçlarınızın arasında bir iki kez yuvarlayarak 'Trofie' şekli verin.
Hazırladığınız tepsiye alın.
Tüm hamur bitene dek aynı işlemi tekrarlayın. 
'Trofie'ler gereğinden fazla tombul olursa, elinizle ortadan bölüp tekrar yuvarlayabilirsiniz.
Üstlerine irmik serpin ki yapışmasınlar.
Suya atmadan önce de süzgeçten geçirerek irmiği eleyin.
Patatesleri soyun, fasulyelerli 3'e ya da 4'e bölün ve yıkayın.
Patatesleri boylamasına 4'e bölüp, ardından ince dilimleyin.
Kaynattığınız büyük bir tencere suya bolca tuz atın ve sebzelerle makarnaları 
suya alıp karıştırın.
Benim 'Trofie' pişirme sürem genellikle 15 dakika. 
Siz arasıra tadına bakarak, pişirme sürenizi kendi zevkinize göre belirleyebilirsiniz.
Süzmeden önce makarna suyundan biraz ayırmayı da ihmal etmeyin. 
Makarna biraz kuru olsa hemen imdada yetişiyor :)
Süzdükten sonra aynı tencereye fesleğenli sosu alın. 
Biraz da ayırmış olduğunuz makarna suyundan ekleyin.
Makarna ve sebzeleri tencereye ekleyip karıştırın.
Daha kremamsı bir lezzet için makarna suyundan ilave edebilirsiniz.
Tabağa aldıktan sonra arzuya göre karabiber serpin.
Üstüne peynir de rendeledikten sonra hemen servis edin. 
"Makarna kimseyi beklemez" :)














Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme