9 Nisan 2016 Cumartesi

YOĞURTLU TURTA

26. Bölüm: YOĞURTLU TURTA


Merhabalar... Sizlerle bu bölümde, bizim yemeye doyamadığımız, tadı çok hafif, yapımı ise son derece kolay olan bir turta tarifi paylaşmak istiyorum. Kuru meyve ya da mevsiminde taze meyveler ile sık sık yapıp yiyoruz. Mesela yaz aylarında, incecik dilimlenmiş şeftali ile bir harika oluyor. 


MALZEMELERİMİZ: 
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1,5 bardak un
4 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Şeker
1 kupa yoğurt (oda sıcaklığında)
1 kase kuru yaban mersini (Blueberry)
Vanilya, Kabartma tozu
1 tutam tuz
Limon kabuğu rendesi


YAPILIŞI:
Fırınınızı 175 dereceye getirin.
Turtanın tabanı için: tereyağı, sıvıyağ, 1/3 bardak şeker ve 1 adet yumurtayı 
büyükçe bir kaba alın ve önce karıştırın, sonra da güzelce çırpın.
1 çay kaşığı kabartma tozunu eleyerek ilave edin tekrar karıştırın.
1,5 su bardağı unu eleyerek ekleyin ve bir spatula ile karıştırın. 
Ardından nazikçe 1-2 dakika yoğurun. Çok yumuşak ve hafif yapışkan bir hamur olacak.
Hamuru, altı çıkabilen bir turta kabına (yoksa herhangi bir kalıba) alın ve 
elinizle yayın.
Kenarları (1 parmak kadar) hafif yükseltin. 
Üstüne streç film serip, elle daha rahat yayabilirsiniz.
İçi hazırlayana kadar, kalıbı ile buzdolabına alın.

İç malzeme için: 2 yumurtayı çırpma kabına alın.
Biz az şekerli sevdiğimiz için 1/2 bardak şeker ekliyoruz, siz arzu ederseniz 
1 bardak koyabilirsiniz. 
(Yaban mersini kullanıyorsanız, tadı ekşi olduğundan şekeri arttırmanızı öneririm.)
Bir tutam tuz, vanilya, limon kabuğu rendesi, 1 kaşık un, ekleyip karıştırın.
Yoğurdu da ilave edin ve güzelce çırpın.
En son yaban mersini (ya da istediğiniz kuru/taze meyveyi) ilave edip karıştırın. 
Tabanı dolaptan alın, iç malzemeyi üstüne güzelce yayın.
Kalıbı sağa sola sallayın, bir-iki kez de tezgâha vurdurun, 
varsa hava kabarcıkları çıksın.
30 dakika fırına atın.
Daha kızarmış seviyorsanız fırında 5 dakika daha uzun tutabilirsiniz.
İlk sıcağı geçince, çıkar tabandan ayırın ve tel ızgara üstünde soğumaya bırakın.
Tamamen soğuduğunda, buzdolabına alın. 
En az 8 saat buzdolabında beklettikten sonra, dilimleyip, afiyetle yiyebilirsiniz :)


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder