4 Aralık 2016 Pazar

DOMATES SOSLU MAKARNA

79. Bölüm: DOMATES SOSLU MAKARNA


Merhabalar... Sizlere bu bölümde domatesli soslu makarnayı nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Çok hafif bir lezzet, bizim en sevdiklerimizden birisi. Yaz aylarında taze domates ile hazırladığım bu sosu, kış geldiğinde yazdan hazırladığım domates sosunu kullanarak hazırlıyorum. Aynı sosu, daha düşük glisemik indeksli olsun isterseniz makarna yerine bulgur haşlayarak da kullanabilirsiniz. 


MALZEMELERİMİZ:

1 paket (500 gr.) makarna
1 büyük soğan
1 büyük havuç
1-2 kereviz sapı 
2 diş sarımsak
2 1/2 kupa domates sosu
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz&karabiber 
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
Zeytinyağı 
Süslemek için:
Parmesan peyniri ya da eski kaşar
Taze fesleğen ya da maydanoz 

YAPILIŞI:

Soğan ve kerevizi küçük küçük doğrayın.
Havucu soyun ve rendeleyin.
Bir tavada 3-4 kaşık zeytinyağı ısıtın.
Soğanları yumuşayana dek 7-8 dakika kısık ateşte arasıra karıştırarak soteleyin.
Sarımsakları doğrayarak ya da bütün ekleyin ve 1 dakika karıştırarak soteleyin.
Kereviz ve havucu ekleyip karıştırın.
3-4 dakika soteleyin.
Salçayı ilave edin ve güzelce karıştırın.
Arzuya göre taze domatesleri rondoda püre haline getirerek kullanabilirsiniz.
Ben kışlık domates sosumdan ilave ediyorum, tarifi için linki aşağıda bulabilirsiniz.
2 1/2 kupa domates sos ilave edip karıştırın. 
1/2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip karıştırın.
En son 1 kupa su ilave edin ve 40 dakika kadar en kısık ateşte kapağı hafif aralık pişmeye bırakın.
Piştiği zaman tadın ve damak zevkinize göre tuz, karabiber ilave edin.
Benim sosum tuzlu olduğundan tuz eklemeye gerek kalmadı.
Ocağın altını kapatın.
Hemen kullanmayacaksanız buzdolabında 2-3 gün, buzlukta 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Servis etmeye hazır olduğunuzda, büyük bir tencereye bolca su doldurup harlı ateşte kaynamasını bekleyin.
Makarnanın üstündeki talimata göre saatinizi kurun.
Su kaynadığında 1 çorba kaşığı dolusu tuz atın.
Makarnayı ekleyin ve hemen karıştırın.
Su yeniden kolay kaynasın diye başlarda kapak örtün, arasıra karıştırın.
Saati kurduğunuzdan emin olun.
Kaynadığında kapağı açın, arasıra karıştırarak süre sonuna kadar pişirin.
1/2 kupa makarna suyundan ayırdıktan sonra makarnayı süzün.
Ateşi hafife düşürün ve 2 çorba kaşığı dolusu tereyağı eritin, (ya da 3-4 kaşık zeytinyağı ısıtın.)
Ayırdığınız makarna suyundan ilave edin ve süzdüğünüz makarnayı tencereye alıp karıştırın.
Servis tabağına önce makarna koyup üstüne sostan ilave edin. 
Peynir rendeleyin ve taze yeşilliklerle süsleyin.
Son olarak üstüne zeytinyağı gezdirip hemen servis edin.

 HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Kışlık domates sos tarifi için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder