25 Aralık 2016 Pazar

FIRINDA KIZARMIŞ TAVUK TARİFİ

83. Bölüm: FIRINDA KIZARMIŞ TAVUK TARİFİ



Merhabalar... Sizlere bu bölümde fırında kızarmış tavuğu nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Hazırlaması 15 dakika kadar sürüyor, gerisini fırın hallediyor ve size de bir sürü zaman kalıyor :) Tadı ise inanılmaz, göğüs eti bile sulu sulu, yumuşacık oluyor, yiyenler bayılıyor. Ben bu tarifte tadı hoşuma giden baharatları kullandım, siz de lütfen sevdiğiniz lezzetleri eklemekten çekinmeyin.


MALZEMELERİMİZ:

1 Tavuk
4-5 çorba kaşığı dolusu tereyağ
1 limon
2 tatlı kaşığı iri tuz
1 tatlı kaşığı tane karabiber 
1 tatlı kaşığı dolusu adaçayı
1 tatlı kaşığı dolusu kuru biberiye
1 tutam tarçın
1/2 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
1 defne yaprağı

YAPILIŞI:

Tavuk ve tereyağını 30 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Tavuğunuzu, tepsi içine yerleştireceğiniz bir ızgara tel üstünde ya da doğranmış sebzelerin üstünde pişirebilirsiniz.
Ben sebze kullandım, pırasa, soğan, patates,havuç... Ya da paşa gönlünüz ne isterse.
Yağlı kağıdın üzerine zeytinyağı gezdirin ve irice doğradığınız sebzeleri yayın.
Aralara kabuklu sarımsak serpiştirin.
Defne yaprağını ufalayıp serpiştirin.
Zeytinyağı gezdirin ve kenara alın.
İri tuz, tane karabiber, adaçayı ve biberiyeyi havana alın, güzelce dövün.
Baharat karışımından 1 tatlı kaşığı kadar sebzelerin üstüne serpiştirin.
Tavuk tüylü ise, ocağın üstünde tütsüleyebilirsiniz.
İçini ve dışını yıkadıktan sonra kağıt havlu ile güzelce kurulayın.
Tavuğu elledikten sonra her seferinde ellerinizi yıkadığınıza emin olun!
Tereyağını çatalla ezip 3-4 kaşık zeytinyağı gezdirin.
Limonun kabuğunu döndüre döndüre rendeleyin ve yağa katın.
1/2 limonun suyunu ekleyin.
Kalan yarım limonu sebzelerin üstüne sıkın.
Tereyağına küçük bir tutam tarçın, kırmızı toz biber ve 2 tatlı kaşığı baharat karışımından ekleyip karıştırın.
Bu işlemden sonra fırınınızı 200C (varsa turbo ayarında) getirin.
Bir spatula yardımı ile (ya da elinizle), tavuğun göğüs derisini alttan ve üstten nazikçe aralayın.
Hatta but derisini de aralayabildiğiniz kadar aralayın.
Bir çorba kaşığı dolusu tereyağ karışımından alıp deri ile göğüs arasına koyun ve elinizle dıştan yayın.
Her iki göğüse ve butlara aynı işlemi uygulayın.
Tereyağı eriyeceğinden, yapabildiğiniz kadarı kafidir.
Ardından tavuğun önlü-arkalı her tarafına kalan tereyağı ile masaj yapın.
Baharat karışımından 1 tatlı kaşığı kadarını tavuğun iç kısmına serpiştirin, kalan yağı da içine dökün.
Göğüs kısmı üstte kalacak şekilde sebzelerin üstüne yerleştirin ve butları birleştirin.
Zeytinyağı gezdirin, bir tutam baharat karışımından serpiştirin.
Benim tavuğum 1.341 kg. ve 75 dakikada mükemmelen pişti.
İlk 15 dakika turbo ayarında 200C pişirin, sonrasında turboyu kapatın ve fırını 175 C düşürüp, arzu ettiğiniz gibi kızarana dek fırında tutun.
Tavuğu fırından aldıktan sonra, dinlenmesi için bir tabağa alın.
Pişip pişmediğini kontrol etmek için, butun kalın tarafından bir kesik atın, akan su kanlı değilse tavuğunuz pişmiş demektir.
Üstüne yağlı kağıt ve temiz bir mutfak havlusu serip 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra servise hazır olacaktır.
Siz bu arada, tepsiden tavukla servis etmek istediğiniz sebzeleri seçip kenara alın.
Kalan malzemelerle sos yapmak isterseniz tepsidekileri bir kevgirden geçirin.
Hatta çatalla ezip kalan suyu çıkarın.
Bir kaşık yardımı ile üstteki yağlı kısımları alın.
Sos tenceresine koyup üstüne 1/2 bardak sıcak su ve limon kabuğu 
rendesi ekleyin.
Ve orta ateşte, arasıra karıştırarak 4-5 dakika tıngırdattıktan sonra sos kabına alın.
Tavuğunuzu servis tabağına arzu ettiğiniz gibi yerleştirin.
Benim yaptığım gibi iç pilav ile servis etmek isterseniz tarif için linkini aşağıda bulabilirsiniz.
Hepsini sıcak sıcak servis edin, gönlünüzce bir yıl olmasını dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder