14 Aralık 2016 Çarşamba

ŞİFA NİYETİNE MENÜ BİR SAATTE - Tavuk But, Tavuk Suyuna Çorba, Tavuk Sulu Pilav, Zencefil&Tarçınlı Karışım

81. Bölüm: ŞİFA NİYETİNE MENÜ BİR SAATTE - Tavuk But, Tavuk Suyuna Çorba, Tavuk Sulu Pilav, 
Zencefil&Tarçınlı Karışım


Merhabalar... Sizlere bu bölümde, evde hasta biri olduğunda her daim hazırladığım menüyü göstermek istiyorum. Yapılışı son derece kolay, basit malzemelerle ama inanılmaz lezzetli oluyor. Ve 2 gün yediğimizde kendimizi çok daha iyi hissediyoruz. Umarım hiç hasta olmazsınız ama elinizin altında dursun diye bu bölümü hazırlamak istedim. 


MALZEMELERİMİZ
8 tavuk but
2 bardak bulgur (ya da pirinç)
1/2 bardak tel şehriye
2 patates - 2 havuç
1/2 kase maydanoz
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates salçası 
1 defne yaprağı - 2 diş sarımsak
1'er tatlı kaşığı dolusu toz zencefil - tarçın
2 çorba kaşığı bal
Bir tutam toz şeker
Tuz&karabiber 
Limon

YAPILIŞI
Yıkadığınız tavukları büyük bir tencereye alın, tencereye su doldurun. 
(8-10 bardak)
Bir tutam tuz&karabiber, defne yaprağı ve sarımsak ekleyin.
Harlı ateşte, kapağı yarı açık, kaynamasını bekleyin.
Bu arada havuç ve patatesleri soyun ve büyükçe doğrayın.
Su dolu bir kap içinde kenara alın.
Bulguru (ya da pirinci) yıkayıp, süzün ve kenara alın.
Küçük bir kaba, 1'er tatlı kaşığı toz zencefil ve tarçın döküp karıştırın.
Karabiber ekleyin.
3-4 çorba kaşığı kadar su ekleyip karıştırın.
Acı bir tadı olduğundan, damak zevkinize göre balla tatlandırın ve karıştırın.
Ben genelde 2 çorba kaşığı bal ilave ediyorum.
Küçük bir kavanoza alın ve öksürüğe karşı günde 1/2 tatlı kaşığı tüketin.
Mucizevi bir karışım!
Tavukların üstünde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alın.
Ocağın altını iyice kısın ve kapağı hafif aralık, 30 dakika tıngırdatın.
Bu arada da biraz dinlenin :)
Sonra ocağın altını kapatın ve tavukları bir maşa yardımı ile sudan alın.
Tavuk suyundan 4 bardak kadar pilav için ayırın.
Çorba tenceresinde 1 kaşık tereyağı eritin ve unu ilave edip 1-2 dakika 
karıştırarak kavurun.
Salça ekleyip güzelce karıştırın.
Tavuk suyundan 1-2 kepçe ilave edin ve karıştırın.
Bir süzgeç kullanarak kalan suyu çorba tenceresine aktarın.
Suyu 4-5 bardaktan az gelirse sıcak su ilave edebilirsiniz.
Topaklanmasın diye tel çırpıcı ile çırpın.
Tuzuna bakın ve damak zevkinize göre tuz&karabiber ekleyin.
Kaynadığında tel şehriye ile doğranmış maydanoz ilave edip karıştırın ve 
8-10 dakika hafif ateşte pişirin.
Tavukları tencereye geri alın, doğranmış havuç ve patatesleri süzüp ekleyin.
Üstünü geçecek kadar sıcak su ve bir tutam tuz&karabiber ekleyip, 
30 dakika kadar kapağı hafif aralık tıngırdatın.
Pilav için, bir tencerede 2-3 çorba kaşığı tereyağı eritin.
Süzdüğünüz bulguru (ya da pirinci) ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
Tuz, karabiber ve bir tutam toz şeker ekleyip karıştırın.
Ayırdığınız tavuk suyundan ölçerek ekleyin, 4 bardak gelmezse sıcak su 
ilavesi yapabilirsiniz.
Orta ateşte kaynamasını bekleyin, arasıra karıştırın.
Çorba piştiğinde tuzuna bakın, gerekiyorsa ekleyin ve ocağı kapatın.
Durdukça koyulaşırsa, azıcık su ilave edebilirsiniz.
Pilavı son kez karıştırıp, ocağın altını iyice kısın.
Kapağını kapatıp 14-15 dakika, suyunu çekene dek pişirin.
Suyunu çekip çekmediğini kontrol edin sonra ocağı kapatın ve nazikçe karıştırın.
15 dakika demlendirin.
Tavuklar da bu arada güzelce pişmiş olmalı, altını kapatabilirsiniz.
Hepsini servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak, yanında limon (C vitamini deposu)  ile servis edin.
Son olarak güzelce dinlenmeyi de ihmal etmeyin, sağlıklı günler dileklerimle :)


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder