31 Mart 2017 Cuma

ALİ NAZİK KEBAP TARİFİ - Kıymalı versiyon

98. Bölüm: ALİ NAZİK KEBAP TARİFİ - Kıymalı versiyon


Merhabalar... Sizlere bu bölümde Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden Ali Nazik kebabını nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Üç aşamalı bir hazırlığı var: 1. Sarımsaklı yoğurt&közlenmiş patlıcan 2. kıymalı sos 3. garnitürler. (taze ya da közlenmiş) Ali Nazik, damak tadına hitap eden bir yemek olduğu gibi, görsel anlamda da tam bir şölen! 


MALZEMELERİMİZ (3-4 kişilik)
Tabanı için: 6 orta boy patlıcan
2 bardak süzme yoğurt
7-8 diş sarımsak
Kıyma sos için: 500 gr. dana kıyma 
1 orta boy soğan - 1 büyük domates - 2 köy biberi
1 yemek kaşığı domates salçası 
Kırmızı tatlı toz biber
Tuz&karabiber 
Zeytinyağı - tereyağı
Süslemek için: sivri biber&domates&kapya biber
Lavaş ekmeği 

YAPILIŞI
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve fırını 190C getirin.
Patlıcanları tepsiye alın ve bıçakla üstlerine birkaç delik açın, 
pişerken patlamasınlar.
Közlenmiş garnitür ile servis etmek ederseniz tepsiye arzu ettiğiniz sebzeleri de ekleyin.
30 dakika kadar fırına atın, arada ters düz edin.
Bu arada sarımsakları ezin, yoğurda ekleyip karıştırın.
1/2 tatlı kaşığı kadar tuz atıp karıştırın.
Yoğurdun servisten önce en az 1 saat oda ısısında beklediğine emin olun.
Patlıcan ve sebzeleri alt-üst edip tekrar fırına verin.
Bu arada kıymalı sos için: soğan ve köy biberlerini yemeklik doğrayın.
Domatesin kabuğunu soyup rendeleyin ya da rondodan çekip püre yapın.
30 dakikanın sonunda pişen sebzeleri fırın tepsisinden alın.
Patlıcanları gerekirse bir 10-15 dakika daha pişirmeye devam edin.
Kıymalı sos için: 1 kaşık zeytinyağı ve 1 kaşık tereyağını bir tencerede, 
orta ateşte ısıtın.
Doğranmış soğan ve biberleri ekleyin.
Bir tutam tuz ve karabiber serpip, 5 dakika kadar arasıra karıştırarak soteleyin.
Kıymayı ekleyin ve kaşığın arkası ile nazikçe ezerek, kahverengileşinceye dek 5 dakika kadar soteleyin.
Salça ve bolca kırmızı tatlı toz biber ekleyin, sürekli karıştırarak 1-2 
dakika pişirin.
1 tatlı kaşığı kadar tuz ve bolca karabiber ekleyip karıştırın.
Domatesi ekleyip karıştırın.
Ardından 1/2 bardak sıcak su ekleyip tekrar karıştırın.
Ve en kısık ateşte, kapağı kapalı 20 dakika kadar tıngırdatın.
Pişen patlıcanları bir tabağa alın ve soğumalarını bekleyin.
Bu arada, közlenmiş ve soğumuş olan biberlerin kabuklarını soyun.
Saplarını kesin, çekirdeklerini ayıklayın.
Bir tutam tuz, karabiber serpip üstten zeytinyağı gezdirin ve lazım olana dek kenara alın.
Kıymalı sosun olup olmadığına ve tuzuna bakın.
Gerekirse 1/2 bardak sıcak su ekleyip 20 dakika daha pişirmeye 
devam edin.
Ne kadar pişirirseniz o kadar yumuşayacaktır, yeter ki tencere kuru kalmasın.
Soğuyan patlıcanları saplarından tutup kabuklarını elle soyun ve 
kevgir içine alın.
Saplarını kesin.
Bir kaşığın arkası ile hafifçe bastırarak acı sularının akmasını sağlayın.
Üstlerine 2-3 kaşık limon suyu sıkın, kararmasınlar.
Bir bıçak yardımı ile ince ince kıyın (püre etmeyin) ve lazım olana dek kenara alın.
Kıymalı sosu tatmaya ve pişirmeye devam edin. 
Ben toplam 1 saat pişirdim.
İstenilen yumuşaklığa geldiğinde ocağın altını kapatın.
Servis için büyükçe bir oval kabınız varsa tercihen onu kullanın.
Servis etmeden önce: patlıcanları 1-2 kaşık tereyağ ya da zeytinyağlı bir tavada, bir tutam 
tuz ekleyerek ısıtın.
Sarımsaklı yoğurdu bir kaba alın ve tel çırpıcı ya da çatal ile çırpın.
Sıcak patlıcanı yoğurdun üstüne ekleyin ve tekrar çırpın.
Karışımı servis tabağına alıp yayın.
Kıymalı sosunuz soğumuşsa ısıtın ve patlıcanlı tabanın üstüne yayın.
Tabağı taze domates, sivri biber ya da közlenmiş biberlerle süsleyin.
Son olarak, 1 kaşık kırmızı tatlı toz biberi, 2-3 kaşık tereyağı ya da zeytinyağında karıştırarak 
1-2 dakika pişirin ve Ali Nazik kebabın üstüne gezdirin.
Yanında lavaş ekmeği ile hiç bekletmeden servis edin.

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

2 yorum:

  1. Mrh.Elvan Usta.Ali Nazik taifini ilk defada yapmaya başardım..tariflerin çok net..müzikteki ritimler gibi..yemeğini 5 kişi yedik ve bayıldık..tadı damağımızda kaldı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sofia, tarifi beğendiğinize çok sevindim. Afiyet, bal, şeker olsun, geri bildirim için teşekkür ederim...

      Sil