18 Mart 2017 Cumartesi

KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ - Ege Mutfağı - Kayınvalide Tarifleri

96. Bölüm: KIYMALI KEREVİZ YEMEĞİ - Ege Mutfağı - Kayınvalide Tarifleri


Merhabalar... Sizlerle bu bölümde kayınvalidemin yaptığı, bizim de bayılarak yediğimiz nefis ve sağlıklı bir kereviz yemeği tarifi paylaşmak istiyorum. Sebze doğramak dışında hiçbir zorluğu yok ve daha ilk lokmada vücudunuzun bayram ettiğini hissediyorsunuz. Umarım en azından bir kez denersiniz!

Benimle bu tarifi paylaşan sevgili kayınvalideme teşekkürlerimle...


MALZEMELERİMİZ
Sapları olan 1 Kereviz (hindistan cevizi büyüklüğünde)
150 gr. kıyma
1 soğan - 2 pırasa - 1 havuç 
2 domates 
2 çorba kaşığı dolusu domates salçası
1/2 bardak haşlanmış nohut 
1 limon
3 kupa sıcak su
Tuz&karabiber 
1/2 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
1/4 bardak zeytinyağı

YAPILIŞI
Nohutları sudan geçirip kenara alın.
Kerevizin saplarını kesin.
Yaprakları ayırın, saplarını muhafaza edin.
Dilerseniz, yaprakları ayrıca yıkayıp, kağıt havlu üstünde birkaç gün kurutun.
İyice kuruduğunda elinizle ufalayarak kavanoza alın ve yemeklerde 
çeşni olarak kullanın.
Kereviz saplarını su dolu bir kaba alın, kumu&toprağı gide dursun.
Pırasaları baştan aşağı, ortadan kesin,
Sonra 2-3 parçaya bölüp kereviz saplarının durduğu suya alın.
Soğanı soyun ve yemeklik doğrayıp kenara alın.
Havucu soyun, küp küp doğrayıp büyükçe bir kaba alın.
Domateslerin kabuklarını soyun, küp küp doğrayıp havuçlara ekleyin.
Suda beklettiğiniz ırasa ve kereviz saplarını güzelce yıkayıp süzün.
2-3 cm. uzunluğunda doğrayıp havuçlara ekleyin.
Kerevizin kabuğunu bir bıçak yardımı ile tıraşlar gibi soyun.
Yıkayıp küp küp doğrayın.
Bir kaba alıp üstüne su doldurun ve 1/2 limon suyu sıkın, kararmasın.
Büyük bir tencerede 1/4 bardak zeytinyağını ısıtıp, soğanları ekleyin.
6-7 dakika orta ateşte, arasıra karıştırarak yumuşayana dek soteleyin.
Kıymayı ekleyin, kaşığın tersi ile hafifçe ezerek, rengi kahverengileşinceye ya da suyunu salıp çekene dek kavurun.
Salçayı ekleyip güzelce karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
1 kupa sıcak su ekleyin.
Süzdüğünüz kerevizleri ekleyip karıştırın.
Doğradığınız sebzeleri ekleyip karıştırın.
1 tatlı kaşığı ya da damak zevkinize göre tuz ekleyin.
Karabiber ve kırmızı tatlı toz biber ekleyip karıştırın.
Kapağı kapalı, 5 dakika kadar pişirin.
Nohutları ve 2 kupa daha sıcak su ekleyin.
Tuzunu kontrol ettikten sonra, kapak kapatın.
En kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya dek, bir 30 dakika pişirin.
Olup olmadığını kontrol edin, gerekirse biraz daha pişirin.
Yemeğin üstüne en son 1/2 limon suyu ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın.
İlk sıcağı geçtikten sonra, servis tabağına alıp sıcak sıcak servis edin.


HAZIR :) Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder