14 Nisan 2017 Cuma

ÇİKOLATA SOSLU, ISLAK ÇİKOLATALI KEK - Yumuşacık, Zengin Çikolata Aromalı ve Kolaycacık!

100. Bölüm: ÇİKOLATA SOSLU, ISLAK ÇİKOLATALI KEK - Yumuşacık, Zengin Çikolata Aromalı ve Kolaycacık!


Merhabalar... Sizlerle bu bölümde tadı inanılmaz lezzetli olan "Çikolata Soslu, Islak Çikolatalı Kek" tarifimi paylaşmak istiyorum. Buzdolabında ne kadar bekletirseniz, tadı o kadar güzel oluyor. Kalırsa, bir hafta sonra tadına bir bakın derim :) Ayrıca, kekin içine doğranmış yemiş ekleyebilir, üstünde dilediğiniz sos ya da çırpılmış krem şanti ile servis edebilirsiniz.



MALZEMELERİMİZ - ÇİKOLATALI KEK
3 yumurta (oda sıcaklığında)
50 gr. (1/2 bardak) kakao / 1/2 bardak toz şeker 
1/2 bardak ayçiçek yağı / 1 - 1/2 bardak süt
5 çorba kaşığı dolusu un / Bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu / 1 paket vanilya 
ÇİKOLATALI SOS
2 çorba kaşığı kakao / 4 çorba kaşığı toz şeker
1 bardak süt / 1 çorba kaşığı tereyağ 
20 gr. çikolata (bitter)
Portakal kabuğu rendesi (isteğe göre)
1 paket vanilya / 1 tutam tuz

YAPILIŞI
Fırını 175 C getirin ve kek kalıbını yağlayın. 
*Ben bu keki daima 24 cm.lik yuvarlak borcamda pişiriyorum. 
5 çorba kaşığı dolusu unu bir kaba eleyin.
(1 bardaktan 1 parmak daha az un ediyor) 
*Doğru ölçüler için hep aynı bardağı kullanmaya özen gösterin.
Unun üstüne, bir tutam tuz, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 paket 
vanilya eleyip güzelce karıştırın ve lazım olana dek kenara alın.
Başka bir kaba kakaoyu eleyin.
Üstüne şeker ve sütü ekleyip tel çırpıcı yardımı ile güzelce çırpın.
Yağı ekleyip tekrar çırpın.
Bu karışımdan 1 - 1/2 bardak ayırın ve lazım olana dek kenara alın.
Kalan sıvı kek karışımına 3 yumurta ekleyin ve iyice çırpın.
Ardından, kuru malzemeleri ikinci kez eleyerek sıvı malzemelere ekleyin.
Önce karıştırın sonra malzemeler karışıncaya dek 30 saniye kadar çırpın.
Fazla çırpmayın!
Spatula yardımı ile kenarları ve kabın dibini sıyırın.
Karışımı kalıba alın. (sulu bir karışım olması gerekiyor)
Ve 20 dakika kadar fırınlayın.
*Ancak borcam kulllanmıyorsanız daha çabuk pişebilir, ilk kez pişirdiğinizde süreye dikkat edin.
Bu arada çikolatalı sos için:
Tereyağ, çikolata, vanilya ve bir tutam tuzu bir kaba alıp kenarda bekletin.
Kakao ile şekeri bir sos tenceresine alın.
Biraz portakal kabuğu rendesi ve sütü tencereye ekleyip güzelce karıştırın.
Arasıra karıştırarak, orta ateşte kaynamasını bekleyin, ocağın altını kapatın.
Tereyağ, çikolata, vanilya ve tuzu sıcak karışıma ekleyip, eriyene dek karıştırın.
Oda ısısına gelmesini bekleyin.
Pişen keki fırından alın ve bekletmeden kenarlarını gevşetin ve dilediğiniz büyüklükte dilimleyin.
Bu arada borcamın ısısına dikkat, elinizi yakmayın! 
En başta ayırdığınız, 1 - 1/2 bardak sosu kaşık yardımı ile eşit bir şekilde komple üstüne yedirin.
Oda ısısına gelmesini bekleyin.
Arzu ederseniz, buzdolabında beklettikten sonra bu şekilde servis edebilirsiniz. 
Yumuşacık, çikolatalı bir kek!
Ama tadı daha da çikolatalı olsun isterseniz, hazırladığınız sosu üstüne dökün ve yayın.
Üstünü streç film ile kaplayıp en az bir gece buzdolabında bekletin.
Dokusu yumuşacık, tadı ise zengin çikolata ve portakal aromalı.
Islak kekinizi buzdolabında muhafaza edin ve afiyetle yiyin.

HAZIR :) Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder