29 Haziran 2017 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ

113. Bölüm: ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ 


Merhabalar... Bu bölümde sizlerle 'Zeytinyağlı Biber Dolması' tarifimi paylaşmak istiyorum. Aynı iç malzeme ile patlıcan, kabak, asma ya da lahana yaprağı dolması da yapabilirsiniz. Dolmayı hazırlarken, sebzelerin büyüklüğüne göre fazladan birkaç sebzeyi hazırda tutarsanız iyi olur. Ayrıca zeytinyağlı tarifleri, bir gün önceden yapıp bekletirseniz tadı ertesi güne daha iyi olacaktır.


MALZEMELERİMİZ
8 adet küçük dolmalık biber
3-4 tane küçük kapya biber (ihtiyaca göre)
1 adet büyük soğan (yemeklik doğranmış)
4 çorba kaşığı pirinç - 4 çorba kaşığı bulgur
4 adet çeri domates
1 kase doğranmış maydanoz 
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolusu çam fıstığı
Yenibahar - Tarçın - Toz şeker - Kuru Nane
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 limon
Zeytinyağı
Tuz&karabiber 


YAPILIŞI
Kullandığınız biber başına 1 çorba kaşığı pirinç hesap edin.
Ben yarısı pirinç yarısı bulgur olacak şekilde kullanmayı seviyorum.
Hem bulgur tadı almıyorsunuz ve hem de glisemik indeksi daha düşük oluyor.
Pirinci ölçün, sonra yıkayıp süzün ve kenara alın.
Aynı oranda sıcak su ölçüm ve kenara alın.
Bir tavayı orta ateşte ısıtın. 
Çam fıstıklarını içine alıp 2 dakika kadar, arasıra karıştırarak kavurun. Fıstıkları bir kaba aktarıp ocağın altını kısın ve tencerenin biraz soğumasını bekleyin.
Tencereyi tekrar ocağa alıp 1/3 bardak zeytinyağı ekleyin. 
Soğanları içine alıp küçük bir tutam tuz ve karabiber serpin.
Arasıra karıştırarak, soğanlar yumuşayana dek, 5-6 dakika kısık ateşte kavurun.
Pirinci ekleyip 1/2 tatlı kaşığı tuz ve bir tutam karabiber serpiştirdikten sonra, 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
Çam fıstıklarını ekleyip karıştırın.
Sıcak suyu ekleyip üstünü düzleyin.
Kapak kapatıp, suyunu çekene dek kısık ateşte tıngırdatın.
(8 kaşık pirinç, yaklaşık 7 dakikada suyunu çekiyor.)
Ardından 10 dakika kadar demlendirin. 
Bu arada biberlerin tepelerini kesin ve içlerini temizleyin.
Biberi zedelememeye çalışarak içindeki tohumları çıkarın. 
Daha sonra yıkayıp süzün.
Dolmaların üstüne örtmek için, sap kısımları muhafaza edip kullanın ya da çeri domatesleri ikiye bölün, kenara alın.
Demlenen iç harcı karıştırıp büyükçe bir kaba alın.
Yıkayıp süzdüğünüz kuş üzümlerini ekleyin.
1/2'er tatlı kaşığı: toz şeker, tarçın ve yenibahar, 1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane, doğranmış maydanoz ekleyin.
1/2 limon suyu sıkıp ekleyin, limon kabuğunu muhafaza edin.
Bir tutam tuz ve karabiber serpiştirip güzelce karıştırın.
Hazırladığınız iç malzemeyi bir tatlı kaşığı yardımı ile sebzelerin içine doldurun ve tencereye dizin.
Pirinç zaten piştiği için biberleri tepesine dek, nazikçe bastırarak doldurabilirsiniz.
Harç artarsa, ekstra sebzelerden doldurabilir, ya da 'aşçı payı' olarak lüpletebilirsiniz, tadı bir nefis :) 
Dolmaların üstünü biber sapı ya da yarım çeri domates ile kapatın.
Sosu için: 1/2 tatlı kaşığı domates salçasını (isteğe bağlı, ama ekstra bir lezzet katar) bir kaba alın. 
Üstüne 1/2 tatlı kaşığı ya da damak zevkinize göre tuz ile bir tutam karabiber serpiştirin.
2 bardak kadar sıcak su ekleyip karıştırın.
Küçük bir tutam toz şeker serpip karıştırın.
Sıcak sos karışımını, dolmaların yarısına kadar gelecek şekilde tencereye ilave edin.
Muhafaza ettiğiniz limon kabuğunu 3-4 parçaya bölüp aralara yerleştirin.
Tencereyi ocağa alın ve orta ateşte kaynamasını bekleyin.
Sonra ocağın altını iyice kısıp kapak kapatın ve 25-30 dakika, ya da sebzeler yumuşayana dek tıngırdatın.
Olup olmadığını kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatın.
Pişen dolmaların üstüne bolca zeytinyağı gezdirin.
Kapağı hafif aralık olacak şekilde oda ısısına gelmesini bekleyin.
En az 4 saat ya da gece boyu buzdolabında beklettikten sonra
servis tabağına alın ve soğuk servis edin.

HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder