29 Eylül 2017 Cuma

DOMATESLİ KISIR TARİFİ

124. Bölüm: DOMATESLİ KISIR TARİFİ

Merhabalar... Bu bölümde sizlerle herkesin kendine özgü yaptığı 'KISIR' salatasını nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Çay saatlerinin ya da pikniklerin gözdesi olan bu lezzeti, biz ana yemek yanında yemeyi de çok seviyoruz. Yapması inanılmaz kolay, düşük bütçeli bir lezzet! Ve bana göre, dolapta bir gün beklediğinde tadı daha bir oturuyor. Bu yüzden bolca yapıyorum ki, ertesi gün de yiyebilelim :)


MALZEMELERİMİZ
1 kupa ince bulgur
1 kupa sıcak su
1 büyük soğan, yemeklik doğranmış 
1 orta boy domates, rondodan çekilmiş
1'er kase doğranmış maydanoz, yeşil soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı dolusu salça (domates veya biber)
1/2 bardak taze sıkılmış limon suyu 
1/4 bardak nar ekşisi
Bir tutam toz şeker
Kırmızı tatlı toz biber, kimyon
Tuz&karabiber 
Zeytinyağ
6-7 marul yaprağı

YAPILIŞI
1/4 bardak zeytinyağ ile 1 diş doğranmış sarımsağı geniş bir tencereye alın.
Kısık ateşte ısıtın.
Isındığında sarımsağı çıkarın ve doğranmış soğanı ekleyin.
Bir tutam tuz ve karabiber serpiştirin.
6-7 dakika kadar ya da yumuşayana dek, orta ateşte ara sıra karıştırarak kavurun.
1 tatlı kaşığı kadar kırmızı tatlı toz biber serpiştirin.
Arzuya göre acı toz biber de ekleyebilirsiniz.
Salçayı ekleyin ve sürekli karıştırarak 1-2 dakika pişirin.
Domatesi ekleyip karıştırın.
1 kupa sıcak su ekleyin.
Asidi dengelemesi için bir tutam toz şeker serpiştirin, güzelce karıştırın.
5 dakika en kısık ateşte tıngırdatın.
1/2'er tatlı kaşığı tuz, kimyon ve bir tutam karabiber serpiştirip karıştırın, ocağın altını kapatın.
Bulguru ilave edin ve güzelce karıştırın.
Kapağı kapatın ve 30 dakika kadar bekletin.
Ara sıra karıştırdığınıza emin olun.
Bu arada marulları yıkayıp kurulayın ve servis tabağına yerleştirin.
Bulgur iyice yumuşadığında, doğranmış yeşillikleri ilave edip nazikçe karıştırın.
Taze sıkılmış limon suyu ve nar ekşisini ekleyin.
Damak zevkinize göre tuzunu ve biberini ayarlayın.
Bolca zeytinyağ gezdirin, parladığına emin olun :) 
Nazikçe karıştırın ve eksiği gediği var mı diye tadarak kontrol edin.
Servis tabağına alın.
Üstünü örtüp, bir kaç saat dolapta dinlendirin, lezzetler birbirine iyice karışsın.
Dinlenen kısırı, marul yapraklarına sararak afiyetle yiyin :)


HAZIR :) Afiyet Olsun!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder