7 Mayıs 2016 Cumartesi

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?

35. Bölüm: EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR?


Merhabalar... Sizlere bu bölümde evde yoğurt mayalamanın püf noktalarını göstermek istiyorum. Ev yapımı yoğurdun inanılmaz
kolay olduğunu belirtmek isterim. Tek dikkat etmeniz gereken, zamanlama. Bir çalar saat kullanırsanız ev yapımı, sağlıklı yoğurdunuz mayalanırken siz de işinize gücünüze bakabilirsiniz :) 



MALZEMELERİMİZ:

1 litre tam yağlı süt
1 çorba kaşığı dolusu yoğurt (oda sıcaklığında)
1/4 çay kaşığı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1 litrelik kavanoz



YAPILIŞI: 

Tencerenizin dibi tutmasın diye, çelik bir tencerenin içini su ile çalkalayın ve dökün. 
Tencereyi kurulamadan sütü içine alın, tahta bir kaşıkla şöyle bir karıştırıp,
kaşığı tencerenin üstüne koyun.
Orta ateşte, kaynayana ya da 80° C gelinceye kadar ısıtmaya başlayın.
Yaklaşık 10 dakika sürüyor, saatinizi kurmaya başlayabilirsiniz :)
Bu arada 1 çorba kaşığı dolusu yoğurdun içine tuz ve şekeri ekleyip karıştırın 
ve bir kenara alın. (Tadını sevdiğiniz bir yoğurt kullanın.)
(Tuzu yoğurdumuz geç ekşisin diye, şekeri ise mayalanmaya yardım etsin 
diye ilave ediyoruz.)
Süt kaynadığında ya da 80° C geldiğinde, ocağın altını kısın.
Termometreniz yoksa, tencerenin kenarında oluşan baloncuklara dikkat edin.
5 dakika boyunca, kepçe ile devamlı havalandırırarak tıngırdatın.
Ocağı kapatın ve içinde mayalama yapacağınız kavanozun ağzını 1-2 dakika
tencerenin üstünde tutun, kavanoz ılınsın.
Sütü dikkatlice kavanoza boşaltın.
Ve sütün ısısının 40-45° C inmesini bekleyin. (Yaklaşık 1,5 saat.)
(Parmağınızı süte daldırdığınızda 7-8 saniye yanmadan tutabiliyorsanız tamamdır.)
Sütten birkaç kaşık alıp yoğurda dökün ve iyice karıştırın. 
Ilıttığınız yoğurdu süte katın ve kaşığı aynı yöne doğru çevirerek karıştırın.
Kavanozun üstüne kağıt havlu koyun, çevresinden bir paket lastiği geçirin ve 
kalın bir örtü ile güzelce sarıp sarmalayın.
Ilık, sakin bir yerde 4 saat dinlendirin. Siz de saat kurup, bir güzel keyfinize bakın :)
4 saat sonunda örtüyü açın ve bir saat kadar oda ısısına gelmesini bekleyin.
Oda ısısına geldiğinde, kağıt havluyu çıkarmadan buzdolabına alın ve bir gece bekletin.
Ertesi gün, bir sonraki mayalama için 1 kaşık ayırdıktan sonra, afiyetle yiyebilirsiniz :)
Kavanozun kapağını kapatıp, buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder