4 Haziran 2016 Cumartesi

EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI

41. Bölüm: EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI


Merhabalar... Bu bölümde, evde lor peyniri yapmanın ne kadar kolay olduğunu göstermek istiyorum. Lor peyniri hazırlandıktan sonra dolapta 3-4 gün dayanır. Gerekirse buzlukta daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Süt yerine, yoğurt sulandırıp kaynatarak da yapılabilir. Ancak o zaman adına çökelek denir. 


MALZEMELERİMİZ:

1 litre günlük pastörize süt
1 tatlı kaşığı tuz 
1 limon (ya da 1/4 bardak sirke) 


YAPILIŞI:
Çelik bir tencereyi sudan geçirin, suyu dökün.
Sütü tencerenin içine alın, orta ateşte kaynamaya bırakın. 
Sütün taşmaması için kapak niyetine tahta kaşık koyabilirsiniz.
Bu arada, limonu sıkın. 
Kevgiri büyükçe bir kap içine oturtun.
Bir tülbenti ıslatın kevgirin içine yerleştirin ve kenara alın.
Sütün kenarları kabarcıklanmaya başladığında, ocağın altını kısın. 
Gözünüz üstünde olsun, arasıra karıştırarak 2-3 dakika daha ocakta tutun.
Ocaktan alın, lor peynirini tatlı yapımında kullanmayacaksınız 1silme tatlı kaşığı tuz ekleyin. 
1/4 bardak limon suyunu da ekleyin, karıştırın ve 10 dakika kendi haline bırakın.
10 dakika sonra dikkatlice kevgire boşaltın. 
Suyunun süzülmesini 10 ila 60 dakika arası bekleyin. 
Ben 10 dakikada alıyorum, biz biraz sulu seviyoruz.
Dilerseniz, kuru baharatlarla (nane, kekik, çörek otu, kırmızı toz biber...) 
karıştırarak aromalandırabilirsiniz.
Bir kaba boşaltın, oda sıcaklığına geldiğinde kapağını örtün ve dolaba alın.
Hepsi bu, lor peyniriniz hazır.
Kalan peynir altı suyunu ise:

İçine yoğurt ekleyip kaynatarak çökelek yapabilirsiniz.
Ayran yapabilirsiniz.
Hamur işlerinde su yerine kullanabilirsiniz.
Makarna haşlama suyu olarak kullanabilirsiniz.
Pilava su yerine ilave edebilirsiniz.
Patatesi soyup içinde haşlayabilirsiniz.

Çorba yapabilirsiniz.
Baklagilleri ıslatırken birkaç kaşık ekleyebilirsiniz.
Bitkilerinizi sulayabilirsiniz.



HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder