25 Mayıs 2016 Çarşamba

ŞEKERPARE

40. Bölüm: ŞEKERPARE

Merhabalar... Sizlere bu bölümde, yapımı oldukça kolay olan 'Şekerpare' tarifimi vermek istiyorum. Şekerpareyi türlü şekillerde hazırlayabilirsiniz, değişmeyen tek özelliği şerbetli oluşudur. Hatta bazı yörelerde adına 'Şerbetli Kurabiye' denir. Şerbeti için genellikle 3 bardak toz şeker kullanılmasına rağmen, biz bu kadar fazla şeker tüketmek istemediğimizden daha az kullanıyoruz. Tadında ise hiç bir eksiklik hissetmiyoruz. Siz istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. 


MALZEMELERİMİZ

ŞERBETİ İÇİN:
1,5 Bardak Toz Şeker
3,5 Bardak Su
2 Çorba kaşığı limon suyu

KURABİYESİ İÇİN:
100 gr. margarin (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 bardak pudra şekeri
1 yumurta
3,5 çorba kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 bardak un
16-18 adet fındık

YAPILIŞI:
Fırınınızı 175 dereceye getirin ve fırın kabını yağlayın.
Şerbeti için; toz şeker ile suyu sos tenceresine alın.
Şöyle bir karıştırıp, orta ateşte kaynamaya bırakın.
Bu arada, fındıkları bir tavada hafifçe kavurun ve kenara alın.
Un, irmik, kabartma tozu, vanilya ve bir tutam tuzu bir kaba eleyin, karıştırın.
Şerbet kaynadığında limon suyunu ilave edin, karıştırarak 5 dakika daha 
tıngırdatın ve ılınması için bir kenara alın.
Margarin ve sıvıyağı bir kaba alın.
Pudra şekerini eleyerek üstüne ekleyin, karıştırın ve güzelce çırpın.
Yumurtayı ilave edip tekrar çırpın.
Önceden elemiş olduğunuz kuru malzemeleri iki kerede karıştırarak ekleyin.
Nazikçe, tüm malzemeler karışana kadar yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde yuvarlayın ve tepsiye dizin.
Tüm hamur bittiğinde ortalarına birer fındık batırıp kurabiyeleri hafifçe yassılaştırın
ve 25-30 dakika fırına verin.
Fırından aldıktan 1 dakika sonra, ILIK şerbeti SICAK kurabiyelerin üstüne 
dökün ve tüm şekerparelerin iyice ıslandığından emin olun. 
Tamamen soğuduğunda, üstünü streç filmle örtüp en az 3-4 saat bekletin.
(Ben buzdolabında beklettiğimde tadını daha çok seviyorum)
Şerbetini iyice çektikten sonra ev yapımı şekerparenizi afiyetle yiyebilirsiniz.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder