2 Eylül 2016 Cuma

SADE YAĞ NASIL YAPILIR - Ghee

59. Bölüm: SADE YAĞ NASIL YAPILIR - Ghee 



Merhabalar... Sizlere bu bölümde yüksek ısıya dayanıklı, kolay sindirilen ve aylarca saklayabileceğiniz bir yağı evde nasıl yapabileceğinizi göstermek istiyorum. Hindistan'da adına 'GHEE' denir ve şifa niyetine de kullanılır. Bizde ise sade yağ, saf yağ, eritilmiş yağ ya da ayranı alınmış yağ... olarak bilinir. Baklava gibi çıtır tatlılarda, hamur işlerinde, çorbalarda, kızartmalarda, sıcak yemeklerde ya da ekmeğinizin üstüne sürerek tüketebilirsiniz. Tadı inanılmaz, tereyağı gibi ama daha bir tereyağı! Tereyağındaki yağ oranı %80 civarında iken bu yağda %99 civarıdır, o yüzden tariflerde tereyağ yerine sade yağ kullanacaksanız biraz daha az ekleyin.


MALZEMELERİMİZ

450 gr. Tuzsuz tereyağı (küp küp kesilmiş)
Kalın tabanlı sos tenceresi 
Çay süzgeci
Temiz bir kavanoz


YAPILIŞI

Tereyağını tencereye alın, orta ateşte karıştırarak erimesini bekleyin.
Sadece fikir olsun diye zaman da tutuyorum.
Yaklaşık 4 buçuk dakikada eriyor, ondan 1 dakika sonra ise hafifçe 
fokurdamaya başlıyor.
Tam o aşamada ocağın altını en düşük dereceye getirin.
Bundan sonra karıştırmanıza hiç gerek yok. 
Çok fazla karıştırma isteği gelirse, ara sıra tencerenin kenarlarını sıyırabilirsiniz :)
7 buçuk dakika sonra 1. KÖPÜK aşaması geliyor.
Sütün içindeki su gitgide buharlaşıyor. 
14 buçuk dakika sonra köpükler azalmaya başlıyor.
17 buçuk dakika sonra kesilmeye başlıyor. 
Oluşan tortular hem yüzeye çıkıyor hem de dibe batmaya başlıyor.
19 buçuk dakika sonra baloncuklar oluşmaya başlıyor.
22 buçuk dakika sonra 2. KÖPÜK aşamasına geliyoruz.
Bu, pişirme işleminin neredeyse tamamlandığının işareti.
2. KÖPÜK aşamasına girdikten 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alın.
Tortular dibe iyice çöksün diye 5 dakika dinlendirin.
Sonra süzgeçten yavaşça geçirerek temiz bir kavanoza alın.
Tencerenin dibinde kalan tortular sade yağa karışmasın, dibinde biraz bırakın.
Oda ısısında yaklaşık 3 saatte soğuyor, sütteki su ve proteinden arındığı için
oda sıcaklığında bile tazeliğini uzun süre koruyor.
Hindistan'da 100 yıl kadar dayanan Ghee olduğu söyleniyor :) 
Biz dolapta tutmayı tercih ediyoruz.
Kapağını ise tamamen donduktan sonra kapatıyorum. (Yaklaşık 3 saat)
Sade yağı kavanozundan temiz ve kuru kaşıkla alırsanız daha uzun süre dayanacaktır.
Tencerenin dibinde kalanlar tortular da aslında yenilebilir ama biz tercih etmiyoruz. 
Tencereye su doldurup kaynattıktan sonra yıkıyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder