19 Ekim 2016 Çarşamba

ONİGİRAZU TARİFİ - JAPON PİLAV SANDVİÇLERİ

70. Bölüm: ONİGİRAZU TARİFİ - JAPON PİLAV SANDVİÇLERİ


Merhabalar... Sizlere bu bölümde Onigirazu'yu nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Suşi ya da Onigiri'ye göre içine çok daha fazla malzeme koyabileceğiniz ve yapımını daha kolay bulduğum bir tarif. Ben Suşi pirinci ve Nori yaprağı dışında hiçbir şey satın almadım ve içini tamamen evde bulunan malzemelerle hazırladım. Hoşunuza giden ne varsa lütfen siz de ekleyip çıkarın.



MALZEMELERİMİZ:

2 bardak Suşi pirinci - 2 1/2 bardak su
7-8 adet Nori, kurutulmuş yosun yaprakları
1 kase sebzeli garnitür (arzuya göre)
3-5 marul yaprağı
1-2 dilim eski kaşar (ince, uzun doğranmış)
2 yumurta
2 kutu ton balığı - 1 adet kuru soğan
2 küçük salatalık - 2 çeri domates
1 havuç - 1 kapya biber
1/2 bardak light mayonez
1/2 tatlı kaşığı hardal
2-3 tatlı kaşığı limon suyu 
Tuz, karabiber, toz şeker
1/3 bardak pirinç sirkesi (ya da beyaz sirke)


YAPILIŞI:

2 bardak pirinci güzelce yıkayın ve orta boy bir sos tenceresine alın.
2 1/2 bardak su ekleyip harlı ateşte kaynamasını bekleyin.
Karıştırın, ateşin altını iyice kısıp kapak kapatın ve 10 dakika ya da pirinç pişene kadar ocakta tutun.
Bu arada 1/3 bardak sirke, 1 tatlı kaşığı ya da damak zevkinize göre tuz, 1 tatlı kaşığı toz şekeri başka bir tencerede karıştırarak kaynatın ve altını kapatın.
Mayonezli Sos için: 1/2 bardak mayonez, 1/2 tatlı kaşığı hardal, limon suyu, bir tutam tuz, karabiber ve toz şekeri karıştırın, kenara alın.
Pilav piştiğinde 5 dakika demlendirin.
Daha sonra başka bir kaba aktarın, üstüne sirkeli karışımı dökün ve güzelce karıştırın.
Ağzını kapatın ve yaklaşık 1 saat, tamamen soğuyana dek kenara alın.
Bu arada iç malzemelerinizi hazırlayın.
Marulu kare tost ekmeği gibi kesin.
Salatalığı ince, uzun ya da halka doğrayın.
Domatesleri halka doğrayın.
Havucu ince, uzun doğrayın.
Kapya biberi ince, uzun doğrayın.
Soğanı küp küp doğrayın.
Sebzeleri çiğ olarak kullanabilirsiniz ama ben zeytinyağında tuz ve karabiber ekleyerek 2-3 dakika kadar sotelemeyi tercih ediyorum.
Hem lezzet için, hem de daha uzun dayanmaları için.
Soğan, kapya biber ve havucu arzuya göre ayrı ayrı soteleyin.
2 yumurtayı çırpın ve çok az yağlı tavada hafif sulu bir omlet yapın.
Tuz ve karabiber serpiştirip 3 eşit parçaya bölün.
Ton balıklarını süzün ve bir kaba alın.
İçine mayonezli sostan 2 tatlı kaşığı ekleyip karıştırın.
Kuru soğanları, 1-2 kaşık salatalık, bir tutam taze dereotu ekleyip karıştırın.
Tuzuna bakın azsa ilave yapın.
Son olarak üstünde zeytinyağı gezdirin ve karıştırıp kenara alın.
Pilav soğuduğunda arzuya göre 1/3 kısmını sebzeli garnitür ile karıştırın.
Bir parça kağıt havluyu ıslatın ve kesme tahtasının altına koyun, böylece tahtanız tezgahta kaymaz.
Kesme tahtasının üstüne bir parça streç film serin.
Nori yaprakların bir pürüzlü bir de kaygan yüzeyi olur.
Kaygan kısımların aşağıya geldiğine emin olarak streç filmin üstüne 1 adet 
Nori yerleştirin.
Ellerinizi ıslatın ve bir avuç pilav alıp Nori'nin ortasına ince olacak şekilde, kare tost ekmeği biçiminde yayın.
Üstüne dilediğiniz iç malzemelerden kat kat yerleştirin, Basri sandviç yapar gibi :)
Marul, mayonez sos, ton balığı, kapya biber, tekrar marul... Paşa gönlünüz ne isterse.
En üste tekrar pilav koyduğunuzdan emin olun, adı üstünde pilavlı sandviç yapıyoruz :)
Sonra Nori yaprağı ile bohça yapın. 
Yaprağın kenarlarını su ile ıslatıp kapatabilirsiniz. 
En son streç film ile sıkı bir bohça yapın ve kesmeden önce en az 10 dakika bekletin.
Kalan malzemelerle araları dilediğiniz gibi doldurduğunuz pilavlı sandviçlerinizi hazırlayın.
Yumurtalı, sebzeli, peynirli... Etli, tavuklu, füme somonlu... İçine ne koymak isterseniz.
Keskin bir bıçağı hafifçe ıslatıp sandviçleri ortadan ikiye kestikten sonra streç filmi çıkartın ve servis edin.
Ayrıca Onigirazu son derece doyurucu olduğundan, iş yerine ya da okula öğlen yemeği için götürebilirsiniz.
Uzakdoğu mutfağı sevenler için inanılmaz bir lezzet! Bol malzemeli Suşi yermiş gibi :)


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder