5 Mayıs 2017 Cuma

KAYSERİ MANTISI NASIL PİŞİRİLİR

103. Bölüm: KAYSERİ MANTISI NASIL PİŞİRİLİR


Merhabalar... Sizlere bu bölümde hazırladığımız Kayseri mantısını nasıl pişirdiğimi göstermek istiyorum. Elinizin altında mantı olunca gerisi son derece kolay. Ben yanında genellikle salata ve isteğe göre taze ekmek ile servis ediyorum. Herşeyden önemlisi pişer pişmez sofraya oturduğunuza emin olun, bekletirseniz hamur olacaktır. Mantı kimseyi beklemez :)



MALZEMELERİMİZ (2 kişilik) 

400 gr. mantı
6 çorba kaşığı dolusu süzme yoğurt 
6 diş sarımsak
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
Kırmızı tatlı toz biber
Nane, sumak
Acı toz biber (arzuya göre)
Tuz&karabiber 

*KAYSERİ MANTISI NASIL HAZIRLANIR'' bölümünün linkini aşağıda bulabilirsiniz.

YAPILIŞI
Geniş bir tencereye su doldurun ve harlı ateşte kaynamasını bekleyin.
Bu arada sarımsakları soyup ezin ve yoğurt ile karıştırın.
Küçük bir tutam tuz ve 4-5 kaşık su ekleyip çırpın, kenara alın.
Sosu için: küçük bir tencerede 1'er çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağını ısıtın.
Salçaları ekleyip karıştırın.
Bir tutam tuz, karabiber ve kırmızı tatlı toz biber ekleyip güzelce karıştırın.
1/4 bardak kadar su ekleyin, kısık ateşte tıngırdaya dursun.
Kaynamakta olan suya 1/2 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Mantıları buzluktan çıkarmışsanız, kevgir içinde güzelce durulayıp süzdükten sonra kaynayan suya ekleyin.
Mantıları dikkatlice kaynamakta olan suya ekleyip karıştırın.
Su yeniden kaynayana dek, kapağını hafif aralık olacak şekilde kapatın ve arasıra karıştırın.
Daha sonra kapağı açın ve harlı ateşte damak zevkinize göre 10- 15 dakika arası pişirin.
Mantının suyundan 2-3 kepçe kadar sos tenceresine aktarım yapın.
Mantının tuzunu kontrol edin ve gerekirse ilave yapın.
Süre sonunda pişip pişmediğini kontrol edin ve ocağın altını iyice kısın.
Mantının suyunun çoğunu süzün, dipte 1 parmak kadar kalsın.
Süzdüğünüz suyu çorbalarda vs. kullanmak için muhafaza etmek isteyebilirsiniz, tadı bir şahane!
Tencereyi tekrar ocağa alıp üstüne 1 bardak oda sıcaklığında su ve sosunu ekleyip karıştırın, ocağın altını kapatın.
Küçük bir tavada 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı eritmeye başlayın, bir yandan mantınızı servis tabağına alın.
Eriyen tereyağına 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber ekleyin, 1 dakika kadar hızlıca karıştırarak pişirin ve ocağın altını kapatın.
Mantının üstüne 3 kaşık dolusu sarımsaklı yoğurt dökün.
Nane, sumak ve arzuya göre acı toz biber serpiştirin.
Üstüne tereyağ&biber sos gezdirip, hiç bekletmeden servis edin.


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Açıklamalı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder