18 Ağustos 2017 Cuma

İMAM BAYILDI NASIL YAPILIR

120. Bölüm: İMAM BAYILDI NASIL YAPILIR


Merhabalar... Bu bölümde sizlerle geleneksel yemeklerimizden olan 'İMAM BAYILDI' tarifi paylaşmak istiyorum. İnanılmaz leziz, tadına doyamadığımız bir tabak. Biz genelde bu kadar yağlı yemiyoruz ama, İmam Bayıldı için, senede 1-2 kez yağlı yemeye değer diye düşünüyorum :) Ayrıca, bu tarifin çok daha hafif bir uyarlamasının linkini, aşağıya ekliyorum. Paşa gönlünüz hangisini isterse!

Açıklamalı video için tıklayınız



MALZEMELERİMİZ
4 küçük patlıcan
2 orta boy soğan
1 orta boy domates
1 köy biberi
9-10 diş sarımsak (soyulmuş)
1 kase maydanoz
1/2 kase taze nane
Toz şeker
Zeytinyağı
Tuz&karabiber 

YAPILIŞI
Patlıcanların saplarını kesin ve kabuğunu boylamasına-alaca olacak şekilde, zebra gibi doğrayın.
Büyük bir kaba su doldurun, bir tatlı kaşığı dolusu tuz ekleyip karıştırın.
Patlıcanları içine alın, suyun altında kalmaları için üste bir tabak yerleştirin.
Yarım saat boyunca suda bekletin.
Zaman dolduğunda yıkayıp süzün ve güzelce kurulayın.
Havlu kağıda sarılı şekilde, lazım olana dek kenara alın.
İç harcı hazırlamak için: soğanları soyun, yarım ay şeklinde doğrayın.
Tel tel ayırın ve kenara alın.
Sarımsakları irice doğrayın.
Domatesin sapını kesin, kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın.
Yeşil biberi yıkayın, sapını kesip tohumları çıkartın ve minik minik doğrayın.
Bir tavada 3-4 çorba kaşığı zeytinyağını kısık ateşte ısıtın.
Soğanları içine alın.
Sık sık karıştırarak, rengi kararmayacak şekilde, 10-12 dakika ya da iyice yumuşayana dek kavurun.
Yeşil biberi içine alın ve 2-3 dakika birlikte kavurun.
Sarımsakları ilave edin ve karıştırarak 1 dakika daha pişirin.
Domatesi ilave edip karıştırın.
1 tutam tatlı kaşığı toz şeker serpin.
Doğranmış maydanoz ve taze nane ekleyin.
Damak zevkinize göre tuz, küçük bir tutam karabiber ekleyin.
Karıştırıp ocağın altını kapatın.
İç harcı bir kaba aktarın ve kenara alın.
Kızartmaya yapmaya başlamadan önce, yere gazete sermek iyi bir fikir olabilir :)
1 bardak zeytinyağını tavaya alın ve orta ile harlı ateş arası ısıtın.
Patlıcanları içine alın.
Her tarafını, aralarda dikkatlice çevirerek rengi hafif kahverengiye dönene dek kızartın.
Arzu ederseniz patlıcanları yağda kızartmak yerine, biraz yağlayıp fırına da atabilirsiniz. (180C / 35-40 dakika)
Kızaran patlıcanları fırına dayanıklı bir kaba alın, soğuya dursun.
Bu arada fırını 160C getirin.
Patlıcanları; tepesini ve alt kısmını kesmeden ve bıçak alta geçmeyecek şekilde, boydan boya yarın.
Kaşık yardımı ile, etli kısımlara nazikçe bastırıp yayın ve patlıcanları birer kayık haline getirin.
Etli kısımlara küçük bir tutam toz şeker ve tuz serpiştirin.
Sonra iç malzeme ile, patlıcandan kayıkların içini doldurabildiğiniz kadar doldurun.
Artan iç malzemeyi, sosta kullanmak üzere rondodan çekin.
İçine yarım bardak kadar sıcak su, bir tutam tuz ve biber serpip karıştırın.
Sosu fırın kabının içine yayın, gözünüze kuru görünürse azıcık sıcak su ekleyebilirsiniz.
Ve 30-35 dakika kadar fırınlayın.
Süre sonunda fırından alıp oda ısısına gelmesini bekleyin.
Fırınlarken, üstler nemli kalsın diye iç malzemeyi ara sıra karıştırabilir, ya da kabınızı folyo ile kaplayıp öyle pişirebilirsiniz.
Soğuyan 'İmam Bayıldı'yı servis kabına alın.
Üstünü örtüp en az bir gece dolapta bekletin.
Servisten önce doğranmış maydanoz ile süsleyin.
Tercihen, yaptıktan bir gün sonra, oda sıcaklığında servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder