7 Eylül 2016 Çarşamba

TAVUK BİRYANİ NASIL YAPILIR - Hint Mutfağı

60. Bölüm: TAVUK BİRYANİ TARİFİ - Hint Mutfağı


Merhabalar... Sizlere bu bölümde Hint mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan 'Tavuk Biryani' yi nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. Biryani genellikle, tencere kapağı Chapati hamuru ile mühürlendikten sonra 'Tawa' üzerinde ve buharda pişirilir. Ben bu tarifte biraz farklı bir yöntem uyguluyorum. Yarım saatlik ufak bir uğraştan sonra bu kadim lezzeti denemek isterseniz tarife geçelim.


MALZEMELERİMİZ

750 gr. tavuk kanat
2 bardak basmati pirinç
5 çorba kaşığı yoğurt 
1 adet yeşil sivri biber (çekirdekleri çıkarılmış)
1 büyük soğan
1/2 demet taze nane
1/2 demet taze kişniş (ya da maydonoz)
1'er tatlı kaşığı garam masala, zerdeçal ve kırmızı tatlı toz biber
2 diş ezilmiş sarımsak, 1 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi
Bütün halde masala (tohum baharatlar)
(Defne, karanfil, kişniş, kimyon, çubuk tarçın, karabiber...)
1/2 limon suyu
1/2 bardak sıvıyağ
1/4 bardak sade yağ (ya da tereyağı)
Bir tutam safran (isteğe göre)
Tuz

YAPILIŞI

İlk iş tavuğun marinesi ile başlıyoruz.
Büyükçe bir kaba 1'er tatlı kaşığı zerdeçal, kırmızı tatlı toz biber, tuz ve 
garam masala ekleyip karıştırın.
Garam masala'yı hazır alabilirsiniz ama evde yapmak isterseniz linki aşağıya ekliyorum. 
Ezilmiş sarımsak, rende zencefil ve ufak doğranmış yeşil sivri biberi ekleyin.
Üstüne 1/2 limonun suyunu sıkıp karıştırın.
Yoğurt ilave edip güzelce karıştırın ve tavuğu içine alın.
Tavukları içine alın ve her parçanın marine ile kaplandığından emin olun.
Bu aşamada dolapta en az 4 saat ya da gece boyunca bekletirseniz tavuklar 
inanılmaz lezzetli olacaktır.
Tavukları pişirmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarın. 
Dolapta bekletmeye vaktiniz yoksa en az yarım saatliğine kenara alın.
Pirinci bir kaba alıp üstüne su doldurun, kenara alın.
Pirinci 30 dakika suda bekletmemiz gerekiyor.
Şu an önümüzde yarım saat ve yapmamız gereken 5 adım var:

1. adım: nane ve kişnişi (ya da maydanoz) kabaca doğrayın.
2. adım: 1 çorba kaşığı kadar bütün masalayı bir parça tülbente doldurup bohça yapın.
3. adım: safranı 1/4 bardak sıcak su veya süt içinde ezin, renginin çıkmasını sağlayın 
ve onu da kenara alın.
4. adım: büyükçe bir kaba bolca su koyun ve kısık ateşte kaynamaya bırakın.
5. adım: Birista yapmak. (Çıtır, kızarmış soğanlar) 
Birista ilgi ve alaka bekler, o yüzden son adım :)
Püf noktası soğanları incecik doğramakta ve ben bunun için patates cips rendesi kullanıyorum.
Soğanları doğrayıp tel tel ayırın ve kağıt havlu ile fazla suyunu alın.
Kalın tabanlı büyük bir tavaya sıvıyağ ile sade yağı (ya da tereyağı) alın, orta 
ateşte ısıtın.
Sade yağ hazırladığım bölümün linkini aşağıya ekliyorum.
1 tane soğan halkası atarak, yağın kızıp kızmadığını kontrol edebilirsiniz.
Soğanları tavaya alın, arasıra karıştırıp tavanın kenarlarını sürekli sıyırarak yaklaşık 
6-7 dakika kızartın.
Renkleri altın sarısına dönmeye başladığında yağı muhafaza ederek süzün.
Ve kağıt havlu üzerine serin, soğudukça renkleri kahverengiye dönüşecektir.
Soğuyunca tadına bakın, çıtır ve tatlıysa kullanıma hazır demektir :)
Soğanlardan kalan yağı süzün ve yarısını tavaya geri dökün.
1 kaşığını da kaynamakta olan suya ilave edin. 
Tavukları marinesi ile sıcak tavaya alın ve 10 dakika kadar arasıra karıştırarak
orta ateşte soteleyin. 
Marineyi sıyırmadan karıştırın.
Bir de tava kuru kalmasın, gerekirse doğranmış domates ya da azıcık 
sıcak su ilave edin.
Bu arada pirinci süzün. 
Kaynamakta olan suya 1 çorba kaşığı dolusu tuz ilave edin. 
(Su bayağı tuzlu olmalı, daha bile konabilir biz az tuzlu yiyoruz.)
Bohça yaptığınız tülbent ile 1 kaşık soğanların yağından ilave edip karıştırın.
Ve bundan 1 kupa su alıp bir kenara ayırın.
10 dakikanın sonunda tavukların altını iyice kısın ve süzdüğünüz pirinci kaynamakta 
olan suya koyup karıştırın. 
Pirinçleri yarım kapak kapatın, ateşini harlı duruma getirin ve arasıra karıştırarak 
4 dakika haşlayın.
Bu arada, çıtır soğanlarla doğranmış yeşilliklerin yarısını tavukların üstüne serpiştirin.
Ve ayırdığınız 1 kupa sıcak suyu üstüne dökün.
Pirinç haşlarken kullandığınız tülbenti bu kez tavukların arasına bir yere gömün.
Ama servis etmeden önce çıkartın, ben unuttum :)
4 dakika sonunda pirinci süzün. Tam pişmemiş olacak, devamını tavukla pişireceğiz.
Tavuğun üstünü kapatacak şekilde karıştırmadan ve 
ezmeden düz bir şekilde nazikçe yayın. 
Kalan çıtır soğanları ve yeşillikleri pilavın üstüne serpiştirin.
Son olarak çıtır soğanlardan kalan yağ ile safranı üstten gezdirin.
Kapak kapatıp 14-15 dakika en kısık ateşte pişirin. 
Süre sonunda suyunu çekip çekmediğini kontrol ederek ocağın altını kapatın.
15 dakika demlendirin.
Hafifçe karıştırdıktan sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Zahmete değer, olağanüstü bir lezzet! 

HAZIR :) Afiyet Olsun!

Garam Masala Tarifi İçin Tıklayınız
 
Sade Yağ (Ghee) Tarifi İçin Tıklayınız 

Açıklamalı video için tıklayınız 

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık.tarifinizi yaptım. Safranım yoktu sadece,onun dışında baharatlarım tamdı. Haaaarika bir lezzet....Baharat ve değişik tatları sevenlere tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet, bal, şeker olsun! Biz de bayılarak yiyoruz Hint mutfağını, beğendiğinize çok sevindim.

      Sil