19 Ocak 2017 Perşembe

AYVA TATLISI TARİFİ - Şekerli ya da Şekersiz Versiyonları

88. Bölüm: AYVA TATLISI TARİFİ - Şekerli ya da Şekersiz Versiyonları


Merhabalar... Sizlere bu bölümde ayva tatlısını nasıl yaptığımı göstermek istiyorum. Şeker eklemek yerine, kuru üzümle de oldukça tatlı bir lezzet yakalayabilir, böylece vücudunuza fazla şeker sokmamış olursunuz. Ben ayrıca renk versin diye pişmesine yakın bir tane pancar ekliyorum, istemiyorsanız koymak zorunda değilsiniz.


MALZEMELERİMİZ
3 ayva 
1 bardak + 6 çorba kaşığı dolusu kuru üzüm
(ya da 3 çay bardağı şeker)
1/2 tarçın çubuk
6 karanfil
1/2 limon
1 pancar
1 tutam tuz
6 çorba kaşığı dolusu kaymak
Dövülmüş antep fıstığı veya ceviz (süslemek için)

YAPILIŞI
Büyükçe bir kaba su doldurun ve içine 1/2 limon suyu sıkıp kenara alın.
Ayvaları yıkadıktan sonra başını ve ucunu kesin.
Soyun ve kabukları muhafaza edin.
Soyduğunuz ayvaları enlemesine ortadan ikiye kesin.
Bir bıçak yardımı ile ortasını oyarak çıkarın, ortada bir kase şekli vermeye çalışın 
ve çekirdeklerini muhafaza edin.
Hazırladığınız ayvaları limonlu su içine alın ve hepsine aynı işlemi uygulayın.
Geniş bir tencerenin dibine ayva kabukları, çekirdekleri, tarçın, karanfil ve 
1 bardak kuru üzüm yayın.
Ayvaları, kase kısımları üste gelecek şekilde tencereye alın.
İlle de şeker yiyeceğim diyorsanız :) kuru üzümleri tariften çıkarın ve 1/2 ayva başına 
yarım çay bardağı şekeri ayvaların üstüne dökün.
Şekersiz tarifimiz için, tencereye 1 bardak kuru üzüm eklemiştik, ayrıca 
ayvaların kase kısımlarını da 1'er çorba kaşığı dolusu kuru üzüm ile doldurun.
Tencereye, ayvaların seviyesine gelene dek su doldurun.
Harlı ateşte kaynamasını bekleyin.
Kaynadığında bir tutam tuz serpiştirin ve ocağın altını iyice kısın.
Kapak örtün ve 90 dakika tıngırdatın.
Bu arada pancarı soyun ve irice doğrayın.
Son 15 dakikaya girildiğinde, doğranmış pancarları suya ilave edin.
Daha iyi renk alması için ayvaları dikkatlice ters çevirebilirsiniz.
Son 15 dakika pancarla pişirdikten sonra tencereyi ateşten alın.
Ayvaları soğuması için bir kaba alın.
Biz çok tatlı yemediğimiz için ben ayvaların içindeki kuru üzümleri çıkararak servis 
ettim ama arzu ederseniz, daha tatlı bir lezzet için kuru üzümlerle birlikte tabağa alın.
Tencerede kalan ne varsa kevgirden geçirin ve sos olarak kullanmak üzere bir kaba alın.
Oda ısısına geldikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında bekletin.
Servis etmek için, bir tabağa önce sosundan dökün, sonra ayvayı kase 
kısmı üstte kalacak şekilde yerleştirin.
Kasenin içine (ya da oradaki kuru üzümlerin üstüne) 1 kaşık dolusu 
kaymak koyun ve antep fıstığı serpiştirdikten sonra servis edin. 


HAZIR :) Afiyet Olsun!
Ayrıntılı video için tıklayınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder