14 Ocak 2017 Cumartesi

BORŞ (BORSCHT) ÇORBASI - Geleneksel Slav Çorbası

87. Bölüm: BORŞ (BORSCHT) ÇORBASI - Geleneksel Slav Çorbası


Merhabalar... Sizlere bu bölümde, Slavların meşhur Borş (Borscht) çorbasını nasıl hazırladığımı göstermek istiyorum. İnanılmaz leziz ve besleyici bir çorba. Bizim aşuremize benzeyen bir de özelliği var, elinizin altında ne varsa onunla hazırlayabilirsiniz. Mesela kereviz sevmiyorsanız koymayın gitsin. Ya da et yerine tavuk ile deneyin, kemik haşlayıp deneyin. Hepsi çok güzel oluyor.


MALZEMELERİMİZ
1 lahana 
3 küçük pancar
250 gr. kuşbaşı et (ya da tavuk)
10 bardak sıcak su veya et suyu 
1'er adet: patates, soğan, havuç
1/2 kase kereviz sapı (doğranmış)
1 çorba kaşığı dolusu salça
1 kase doğranmış maydanoz ve dereotu
1 tatlı kaşığı toz şeker 
Tuz&karabiber 
Zeytinyağı 

YAPILIŞI
Büyük bir tencerede 2-3 kaşık zeytinyağı ısıtın.
Etleri ilave edin ve harlı ateşte 2-3 dakika soteleyin.
İri doğranmış soğanı ilave edin, bir tutam tuz ve karabiber serpin.
4-5 dakika ya da etler kızarana dek soteleyin.
Az sıcak su ekleyin ve tencerenin dibini iyice sıyırın.
10 bardak sıcak su, 1 defne yaprağı ekleyip ocağın altını kısın ve etler iyice yumuşayana dek pişirin.
Ben ufak doğranmış kuzu eti kullandığımdan yarım saat yetti.
Bu arada lahananın göbek kısmına bağlı olan damarlara kesikler atın.
Dıştan 1-2 yaprak soyun ve sonra göbeği oyup çıkarın.
Yaprakları dikkatlice ayırın.
Damarın kalın kısımlarını ile dolmada kullanılamayacak kadar küçük parçaları ince ince doğrayın. 
Ben 5-6 kase kadar doğranmış lahana elde ettim.
Eli yüzü düzgün yaprakları da lahana dolmasında kullanmak üzere ayırın.
Doğradığınız lahanaları 1-2 kaşık sirke eklediğiniz su içinde lazım olana dek bekletin ve süzün.
Pancarları soyun ve rendeleyin.
Patates ile havucu soyup, küp küp doğrayın.
Et yumuşadığında defne yaprağını sudan çıkarın.
Bundan sonrasında herşeyi soteleyerek çorbaya ekleyeceğiz.
Ayrı bir tencerede 1-2 kaşık yağ ısıtın, patates havuç ve kereviz sapını ekleyin.
Bir tutam tuz, karabiber serpip 3-4 dakika soteleyin ve çorbaya ekleyin.
Pancarları 3-4 dakika soteleyin, içine 1 çorba kaşığı dolusu salça ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
Pancarı çorbaya ekleyin ve karıştırın.
Süzdüğünüz lahanaları 3-4 dakika soteleyin, bir tutam tuz ve karabiber ekleyin.
En son lahanayı da çorbaya ekledikten sonra güzelce karıştırın.
Kapağı hafif aralık, hafif ateşte 15 dakika kadar tıngırdatın.
Tuzuna bakın ve gerekirse ilave yapın.
En son, doğranmış yeşillikleri ekleyip karıştırın ve çorba kasesine alıp sıcak sıcak servis edin.


HAZIR :) Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder